Poczuj się, jak na prawdziwym egzaminie zawodowym! Rozwiązuj zadania typu egzaminacyjnego online i przygotuj się ze wszystkich wymaganych zagadnień.

Aktywuj dostęp do pełnej wersji e-zadań
Technik logistyk. SPL.01
Obsługiwanie klientów i kontrahentów
Zadanie 1.

Który sposób kontaktu z klientem umożliwia odczytywanie komunikatów niewerbalnych klienta?

Zadanie 2.

Aby skutecznie przeprowadzić rozmowę sprzedażową usług magazynowych, przedstawiciel magazynu powinien

Zadanie 3.

Plan rozmowy sprzedażowej

Zadanie 4.

Rysunek przedstawia elementy

umowa, umiejętności, dialog, taktyka, kontrakt, współpraca, cel

Źródło ilustracji: trueffelpix.com/Shutterstock.com

Zadanie 5.

Na filmie przedstawiono pracownika

Źródło filmu: SEEDREAM/Shutterstock.com

Zadanie 6.

Który styl negocjacji w biznesie polega na spotkaniu się obu stron konfliktu w „pół drogi”, przez ustępstwa każdej ze stron w imię porozumienia?

Zadanie 7.

Dominacja jest stylem negocjacji charakteryzującym się

Zadanie 8.

Twardym stylem negocjacji jest

Zadanie 9.

Która technika negocjacji została zastosowana w opisanej sytuacji?

Zadanie 10.

Która technika negocjacji umożliwia uzyskanie dużo korzystniejszej oferty, dając kontrahentowi biznesowemu do zrozumienia, że jego oferta jest atrakcyjna, ale budżet, którym dysponujemy, nie pozwala nam na przystanie na daną propozycję?

{"zawod":"Technik logistyk","kwalifikacja":"SPL.01","zagadnienie":"Obs\u0142ugiwanie klient\u00f3w i kontrahent\u00f3w"}
Technik logistyk. SPL.04
Organizowanie procesów transportowych
Zadanie 1.

Na filmie przedstawiono przewóz ładunku

Źródło filmu: Bumblebee520/shutterstock.com

Zadanie 2.

Przykładem ładunku drobnicowego jest

Zadanie 3.

Wadą przewozów ładunków drobnicowych jest

Zadanie 4.

Który ładunek jest cieczą?

Zadanie 5.

Ładunki ze względu na stan skupienia dzieli się na

Zadanie 6.

Na ilustracji przedstawiono ładunek
Wagony z drewnem
Źródło: drsnaut/shutterstock.com

Zadanie 7.

Ładunki masowe charakteryzują się

Zadanie 8.

Przykładem ładunku niebezpiecznego są towary

Zadanie 9.

Który z wymienionych ładunków jest najmniej wrażliwy na transport?

Zadanie 10.

Które ładunki wymagają zezwolenia na przewóz, realizowany pojazdami drogowymi?

{"zawod":"Technik logistyk","kwalifikacja":"SPL.04","zagadnienie":"Organizowanie proces\u00f3w transportowych"}
Technik informatyk. INF.02
Przygotowanie stanowiska komputerowego do pracy
Zadanie 1.

Na zdjęciu przedstawiono ręczne narzędzie monterskie. Jest to

Śrubokręt

Źródło filmu: Tomasz Klekot

Zadanie 2.

Który z wymienionych certyfikatów oceniających parametry energetyczne informuje o minimalnej efektywności energetycznej przy określonym obciążeniu zasilacza komputerowego?

Zadanie 3.

Na zdjęciu pokazano fragment obudowy HDD. Z podanych informacji wynika, że podzespół jest zasilany wtykiem mającym wyłącznie przewody w następujących kolorach:

Tabliczka znamionowa

Źródło filmu: Tomasz Klekot

Zadanie 4.

Użycie polecenia prompt w konsoli cmd systemu Windows pozwoli na

Zadanie 5.

Który typ złącza będzie wykorzystywany do zasilania napędu optycznego?

Zadanie 6.

Dysk o symbolu SSD KC2000 NVMe PCIe ma kompaktową konstrukcję typu

Zadanie 7.

Polecenie finger@stacja w systemie operacyjnym Linux

Zadanie 8.

Na filmie przedstawiono pomiar

Źródło filmu: Tomasz Klekot

Zadanie 9.

Jaki będzie efekt przedstawionej na filmie zmiany ustawień pobierania aktualizacji w systemie Windows 10?

Źródło filmu: Tomasz Klekot

Zadanie 10.

Na zdjęciu przedstawiono

Źródło ilustracji: Lipowski Milan/Shutterstock.com

{"zawod":"Technik informatyk","kwalifikacja":"INF.02","zagadnienie":"Przygotowanie stanowiska komputerowego do pracy"}
Technik informatyk. INF.03
Projektowanie stron internetowych
Zadanie 120.

Aby określić sposób przylegania do elementów „pływających” w stylach CSS w taki sposób, że następny element będzie pod obiektem niezależnie od jego położenia, należy właściwości clear przyporządkować wartość

Zadanie 121.

Aby ukryć treść, która nie mieści się w danym obszarze bloku, należy w stylu CSS przyporządkować właściwości overflow wartość

Zadanie 122.

Aby ukryć element na stronie, należy właściwości display w stylu CSS przyporządkować wartość

Zadanie 123.

Na zdjęciu przedstawiono efekt działania właściwości CSS filter o wartości
Tron
Źródło ilustracji: Tomasz Klekot

Zadanie 124.

Na zdjęciu przedstawiono efekt działania właściwości CSS filter o wartości
Tron
Źródło ilustracji: Tomasz Klekot

Zadanie 125.

Do formatowania wyglądu kursora myszki w arkuszach stylów CSS służy właściwość

Zadanie 126.

W poniższym przykładzie stylu CSS przedstawiono zastosowanie
h1::after {
content: url(smiley.gif);
}

Zadanie 127.

Najwyższy priorytet formatowania elementu ma

Zadanie 128.

Który fragment kodu CSS jest poprawny?

Kod HTMLA.Kod HTMLB.Kod HTMLC.Kod HTMLD.
Zadanie 129.

Na filmie przedstawiono proces tworzenia w programie GIMP

Źródło filmu: Tomasz Klekot

{"zawod":"Technik informatyk","kwalifikacja":"INF.03","zagadnienie":"Projektowanie stron internetowych"}
Technik żywienia i usług gastronomicznych. HGT.02
Podstawy żywienia i gastronomii
Zadanie 1.

W wyniku obróbki wstępnej brudnej z surowca otrzymuje się

Zadanie 2.

Przedstawiona na zdjęciu roślina to
Przyprawa
Źródło fotografii: Diana Taliun/Shutterstock.com

Zadanie 3.

Które zdjęcia przedstawiają lebiodkę pospolitą i melisę?

Mięta, pietruszka, bazylia, melisa
Źródło ilustracji: Krzysztof Slusarczyk/Shutterstock.com (1), Richard Peterson/Shutterstock.com (4), spline_x/Shutterstock.com (2), Dionisvera/Shutterstock.com (3)

Zadanie 4.

Przyprawa otrzymywana z wewnętrznej części kory drzewa, nadająca produktom pikantny smak i charakterystyczny aromat to

Zadanie 5.

Przyprawa przedstawiona na zdjęciu to

Przyprawa
Źródło fotografii: Freila/iStockphoto/Getty Images

Zadanie 6.

Przyprawa przedstawiona na zdjęciu to

Przyprawa

Źródło fotografii: Freila/iStockphoto/Getty Images

Zadanie 7.

Na zdjęciu przedstawiono kaszę o nazwie

Kasza

Źródło fotografii: Oxie99/Shutterstock.com

Zadanie 8.

Mąka pszenna typ 450 to

Zadanie 9.

Ryba przedstawiona na zdjęciu, o nazwie pstrąg tęczowy, należy do grupy

Ryba

Źródło fotografii: Alexander Raths/Shutterstock.com

Zadanie 10.

Zdjęcie przedstawia rybę o nazwie

Ryba

Źródło fotografii: Iakov Filimonov/Shutterstock.com

{"zawod":"Technik \u017cywienia i\u00a0us\u0142ug gastronomicznych","kwalifikacja":"HGT.02","zagadnienie":"Podstawy \u017cywienia i gastronomii"}
Przyjmowanie i magazynowanie żywności
Zadanie 13.

Gotowe potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej, można przechowywać nie dłużej niż

Zadanie 14.

Warzywa strączkowe suche należy przechowywać w miejscu, w którym panują

Zadanie 15.

Produkty higroskopijne powinny być przechowywane w miejscu, w którym panują

Zadanie 16.

Zasada FIFO ma zastosowanie do

Zadanie 17.

Skrót GHP oznacza

Zadanie 18.

System zapewniania jakości, w którym należy przeprowadzić analizę zagrożeń i wyznaczyć krytyczne punkty kontrolne, to

Zadanie 19.

Do zagadnień GMP nie zalicza się

Zadanie 20.

System, który dotyczy aspektów higienicznych i wymaga opracowania zakładowego planu higieny, to

Zadanie 21.

HACCP to

Zadanie 22.

Podczas przeprowadzania oceny organoleptycznej produkowanych potraw należy przestrzegać zasad bhp. Jakiej czynności nie powinien wykonywać kucharz na prezentowanym filmie?

Źródło filmu: gorodenkoff/Creatas Video+ / Getty Images Plus

{"zawod":"Technik \u017cywienia i\u00a0us\u0142ug gastronomicznych","kwalifikacja":"HGT.02","zagadnienie":"Przyjmowanie i magazynowanie \u017cywno\u015bci"}
Technik żywienia i usług gastronomicznych. HGT.12
Organizowanie produkcji gastronomicznej
Zadanie 65.

Koszty menu stanowią 75 % całkowitych kosztów organizacji przyjęcia weselnego, które wynoszą 55 000,00 zł dla 150 osób. Koszt menu dla jednego uczestnika to

Zadanie 66.

Według przedstawionej oferty całkowity koszt jednodniowego wyżywienia dla uczestnika szkolenia, przy założeniu, że grupa liczy 40 osób, to
Tabela, cennik

Zadanie 67.

Koszt przygotowania obiadu (wraz z marżą) dla 30 uczniów w stołówce szkolnej wynosi: zupa – 40 zł, drugie danie – 200 zł, kompot – 30 zł. Jaka jest cena jednostkowa takiego 3-elementowego obiadu?

Zadanie 68.

Dokument pomocny w procesie inwentaryzacji to

Zadanie 69.

Metoda rozchodu surowców zapewniająca szybkie wykorzystanie surowców najwcześniej zakupionych to

Zadanie 70.

Zakład gastronomiczny zużywa dziennie 5 kg mąki, a średni czas jej przechowywania to 20 dni. Jakie jest zapotrzebowanie na mąkę w tym okresie?

Zadanie 71.

Wskaźnik określający przychód na 1 miejsce konsumpcyjne na 1 godz. to

Zadanie 72.

Wydajność obieraczki do ziemniaków wynosi 150 kg/godz. Czas potrzebny na obranie 300 kg ziemniaków, które codziennie zużywa szkolna stołówka, to

Zadanie 73.

Zakupiono 3 kg kawy ziarnistej do baru. Młynek ekspresu jest ustawiony na 8 g. Z zakupionej ilości kawy można otrzymać

Zadanie 74.

W filmie szef kuchni wykorzystuje tablet z oprogramowaniem do

Źródło: wavebreakmedia/istockphoto.com

{"zawod":"Technik \u017cywienia i\u00a0us\u0142ug gastronomicznych","kwalifikacja":"HGT.12","zagadnienie":"Organizowanie produkcji gastronomicznej"}

E-zadania egzaminacyjne
w sklepie WSiP

Poznaj E-zadania egzaminacyjne przygotowujące do egzaminu zawodowego.
Opracowane zostały w taki sposób, aby umożliwić Ci powtórzenie wszystkich zagadnień, których powinieneś się nauczyć.

Nauczycielka wskazująca palcem
Bądź na bieżąco!

Chcesz wiedzieć więcej?

Podając adres e-mail, wyrażasz zgodę na otrzymywanie od WSiP informacji handlowych dotyczących produktów i usług WSiP przekazywanych za pomocą telekomunikacyjnych urządzeń końcowych oraz tzw. automatycznych systemów wywołujących, drogą elektroniczną na podany adres e-mail.

Rejestracja dla Dyrektora

Jeśli chcesz się zarejestrować w serwisie wsipnet.pl - skontaktuj się z nami.

Infolinia: 801 220 555